Propolis: Elixirul naturii cu beneficii miraculoase

În lumea plină de agenți patogeni și virusuri, căutarea soluțiilor naturale pentru întărirea imunității este mai importantă ca niciodată. Unul dintre darurile prețioase ale stupului de albine, propolisul, a captat atenția cercetătorilor și a devenit subiectul unui interes crescut datorită proprietăților sale antivirale și antibiotice. Vom intra în adâncurile acestei substanțe misterioase, explorând nu doar compoziția sa complexă, ci și modul în care propolisul devine un aliat indispensabil în lupta noastră pentru o viață sănătoasă.

CUPRINS:

 1. Propolis – O Introducere în lumea sa secretă
 2. Propolisul și întărirea imunității
 3. Propolisul și sănătatea umană: Elixirul natural al vindecării
 4. Sinergia puternică dintre propolis și rășina Mumie
 5. Concluzie

 

Propolis – O Introducere în lumea sa secretă

Propolisul este la fel de vechi ca mierea, iar omul l-a folosit de secole. Propolisul este o substanță rășinoasă, ceroasă, pe care albinele o creează prin amestecarea salivei lor cu ceară de albine, împreună cu compuși din diverse plante și arbori. Albinele o folosesc pentru a sigila golurile din stup pentru a ține la distanță intrușii.

Compoziția propolisului poate varia în funcție de locația albinelor și de copacii și florile la care acestea au acces.

Odată aduse în stup, rășinile sunt prelucrate de albinele lucrătoare cu o grijă meticuloasă. Aceasta implică amestecarea rășinii cu enzimele produse de albine și alte substanțe aduse din stup, cum ar fi ceara și polenul. În acest laborator viu, compusul își începe metamorfoza din rășină brută într-un scut protector puternic.

Ceea ce face propolisul și mai fascinant este capacitatea albinelor de a-și adapta secretul în funcție de nevoile lor. Atunci când există riscul unei invazii, albinele intensifică producția de propolis, consolidându-și apărarea. În schimb, în momentele de liniște și prosperitate, utilizarea propolisului poate fi ajustată pentru a satisface alte necesități ale coloniei.

Cu mii de ani în urmă, civilizațiile antice foloseau propolisul pentru proprietățile sale medicinale. Grecii îl foloseau pentru a trata abcesele. Asirienii îl puneau pe răni și tumori pentru a combate infecția și a ajuta procesul de vindecare. Egiptenii îl foloseau pentru a îmbălsăma mumii.

Propolisul și întărirea imunității

Propolisul stimulează și fortifică sistemul imunitar, ajutând organismul să lupte împotriva agenților patogeni. Acțiunea sa imunostimulatoare este benefică în prevenirea și combaterea răcelilor, gripei, herpesului și a altor infecții.

 • Stimularea producției de celule imune:Propolisul conține substanțe active, precum polifenolii și flavonoide, care stimulează producția de celule imune, cum ar fi limfocitele și macrofagele. Aceste celule au rolul de a identifica și de a elimina agenții patogeni din organism, contribuind astfel la întărirea sistemului imunitar.
 • Proprietăți antivirale și antibacteriene:Compoziția chimică complexă a propolisului include compuși cu puternice proprietăți antivirale și antibacteriene. Acești compuși ajută la combaterea agenților patogeni și la prevenirea răspândirii infecțiilor în organism.
 • Reducerea inflamației: Propolisul are capacitatea de a reduce inflamația în organism, ceea ce poate contribui la menținerea unui mediu intern favorabil pentru sistemul imunitar. O inflamație controlată este esențială pentru o funcționare eficientă a răspunsului imun.
 • Creșterea capacității de apărare a organismului: Imunomodulatoarele din propolis îmbunătățesc capacitatea organismului de a recunoaște și de a lupta împotriva agenților patogeni. Această creștere a eficacității răspunsului imun contribuie la prevenirea infecțiilor și a bolilor asociate.

Compoziția chimică a propolisului:

Compoziția chimică a propolisului variază în funcție de flora locală, dar conține în general peste 300 de compuși activi, inclusiv:

 • Flavonoide: Au proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.
 • Acizi fenolici: Au proprietăți antimicrobiene și antivirale.
 • Aldehido-acetone: Au proprietăți antibacteriene și antifungice.
 • Terpene: Au proprietăți antiinflamatoare și analgezice.
 • Fermenți: Prezența enzimelor și a fermenților în propolis poate avea efecte benefice asupra digestiei și a proceselor metabolice.
 • Microelemente: Precum fier, cupru, mangan, zinc și altele.
 • Ceară de albine: Este un component esențial al propolisului, având un rol important în structura și proprietățile acestuia.

Propolisul și sănătatea umană: Elixirul natural al vindecării

Gardianul împotriva microbilor:

Propolisul se evidențiază prin capacitatea sa puternică de a lupta împotriva bacteriilor și virusurilor. Substanțele active din propolis, cum ar fi flavonoidele și compușii fenolici, au fost recunoscute pentru acțiunea lor antibacteriană și antivirală.

Ajutor în răni:

Propolisul are un compus special numit pinocembrină, un flavonoid care acționează ca un antifungic. Aceste proprietăți antiinflamatorii și antimicrobiene fac ca propolisul să fie util în tratarea rănilor, cum ar fi arsurile

Răceli și gripă: 

Propolisul poate ajuta la reducerea severității și duratei răcelilor și gripei. Substanțele bioactive din propolis pot stimula producția și activitatea celulelor imunitare, consolidând astfel apărarea naturală a organismului împotriva bolilor. Acest aspect este esențial în prevenirea infecțiilor recurente și în menținerea unei stări generale de bine.

Infecții ale tractului urinar: Propolisul poate ajuta la tratarea infecțiilor tractului urinar. Poate fi administrat sub formă de tinctură sau capsule.

Precauții: Propolisul este un produs natural, dar poate provoca reacții alergice la unele persoane.

Prevenire și tratament: Rolul versatil al propolisului

De la răceli comune la afecțiuni mai complexe, propolisul devine o unealtă versatilă în trusa noastră de sănătate. Se dovedește eficient în prevenirea bolilor, oferind totodată un sprijin valoros în procesul de recuperare.

În cazul unor afecțiuni precum rănile și arsurile, proprietățile vindecătoare ale propolisului au fost recunoscute de-a lungul timpului, transformându-l într-un aliat de încredere în întregul proces de îngrijire a sănătății noastre.

Sinergia puternică dintre propolis și rășina Mumie

 1. Propolisul și proprietățile sale antivirale și antibacteriene:
 • Propolisul, bogat în flavonoide și compuși antibacterieni, se completează armonios cu rășina Mumie prin întărirea acțiunii antibacteriene și antivirale. Combinația acestor două ingrediente creează o barieră de protecție amplificată împotriva agenților patogeni.
 1. Rășina Mumia și aportul său de minerale și substanțe bioactive:
 • Rășina Mumie adaugă un aspect vital sinergiei prin furnizarea unui complex de minerale esențiale și substanțe bioactive. Aceste componente contribuie la echilibrarea nutrițională și la îmbunătățirea proceselor metabolice, sprijinind astfel sistemul imunitar.
 1. Acțiunea antiinflamatoare a ambelor substanțe:
 • Atât propolisul, cât și rășina Mumia au proprietăți antiinflamatoare. Combinarea lor poate oferi un suport mai amplu în reducerea inflamației și gestionarea unor afecțiuni asociate, cum ar fi bolile inflamatorii cronice.

Contraindicații: Este contraindicat femeilor gravide și celor care alăptează, copiilor în vârstă de până la 3 ani, cât și celor care prezintă reacții alergice la produsele apicole.

 

Utilizările diverse ale propolisului

 • Cosmetice: Propolisul este folosit în diverse produse cosmetice datorită proprietăților sale antioxidante și regenerative. Folosit în creme de față, mâini, lotiuni de corp sau măști de păr, propolisul contribuie la sănătatea pielii și la estomparea cicatricelor.
 • Sănătate orală: Potrivit unei publicații 2015, propolisul pare să prevină și formarea fosfatului de calciu, care este principala componentă a plăcii dentare. Potrivit aceleași publicații, propolisul a scăzut semnificativ cantitatea de bacterii din saliva persoanelor cu parodontită.
 • Sănătate Oncologică: Potrivit unui studiu din 2021, propolisul poate :
  1. să împiedice celulele canceroase să se înmulțească
  2. reduce probabilitatea ca celulele să devină canceroase
  3. să blocheze căile care împiedică celulele canceroase să se semnalizeze între ele

Cercetătorii au sugerat, de asemenea, că propolisul ar putea fi o terapie complementară – dar nu un tratament unic – pentru cancer.

Dacă aveți o alergie la miere sau la albine, probabil că veți avea o reacție și la produsele care conțin propolis. Faptul de a avea alergii la polen poate, de asemenea, să vă crească riscul de reacție alergică la propolis.

Concluzie:

Propolisul reprezintă un dar prețios al naturii, cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate și frumusețe. Prin explorarea acestui miracol natural, putem descoperi puterea vindecătoare a albinelor și a eforturilor lor laborioase. Poate fi utilizat pentru a trata o varietate de afecțiuni, de la răceli și gripă la afecțiuni ale pielii și infecții. Alegeți un produs de calitate de la o sursă de încredere pentru a beneficia la maxim de proprietățile sale curative

 

Surse:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8641552/
 2. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3872021/
 3. https://www.scielo.br/j/cta/a/QftfNVXHV4Bkb779KXpYV8h/?lang=en
 4. https://www.healthline.com/health/propolis-an-ancient-healer
 5. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6864204/
 6. https://burnstrauma.biomedcentral.com/articles/10.1186/s41038-015-0010-z
 7. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8399583/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *